Zidire de neam mare (3) – Dacii de la Medgidia


Interviu realizat de Cosmin Ştefănescu domnului Tiberiu Rusu şi consemnat de Const. MIU în revista Metamofoze

C.Şt. Spuneaţi, într-o discuţie preliminară, că aţi ajuns cu acest spectacol la Târgovişte. Vă rugăm, să detaliaţi acest episod.

T.R. Toate producţiile artistice ale Teatrului Popular mergeau în centrul teatrului cultural istoric şi aveau ca punct de reper această localitate cu rezonanţe istorice (Târgovişte a fost prima Capitală a Ţării Româneşti). Acolo se desfăşura în fiecare an Festivalul Teatrului Istoric care s-a stins imediat după Revoluţie. Fiecare dintre formaţiile artistice din ţară mergea acolo. Noi am avut ideea de a ţine spectacolul integral în aer liber. În momentul când am spus organizatorilor că suntem o sută de oameni şi că vom ţine spectacolul în aer liber, aceştia nu au pus problema cazării, ci a locaţiei desfăşurării spectacolului. Am precizat că vrem ca spectacolul să se desfăşoare pe ruinele vechii cetăţi de scaun. Organizatorii au fost încântaţi de ideea noastră, iar comunitatea a avut prilejul şi a rămas înmărmurită, văzând o sută de geto-daci mărşăluind pe străzile oraşului. Într-o seară splendidă am realizat un spectacol de mare succes – să vezi ruinele de la Târgovişte însufleţite de o ceată o sută de daci! Şi acum, când rememorez acele imagini, mă trec fiorii… La repetiţiile din timpul zilei, a asistat şi o echipă a Televiziunii Române care a dorit să filmeze acest spectacol ce a avut loc seara.

DACII DIN MEDGIDIA 1980 (10) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (10) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (11) - Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (11) – Zidire de neam mare

C.Şt. Aţi anticipat întrebarea care urmează şi anume ce ecou a avut în mass-media acest spectacol, la vremea respectivă?

T.R. La acea vreme mijloacele de imortalizare erau limitate şi trebuie precizat că în acea epocă era doar T.V.R. neexistând studiouri regionale sau locale. Fiind un spectacol de referinţă, televiziunea venea şi lua imagini pe care le îngloba în program.

C.Şt. Precizăm că acest interviu va fi publicat pe blogul revistei METAMORFOZE – http://metamorfoze.wordpress.comprecum şi pe blogul meu personal – https://cosminstefanescu.wordpress.comiar dacă vom putea încercăm să luăm legătura cu domnul Napoleon Săvescu, Preşedintele Asociaţiei Dacia Revival cu sediul la New York spre a primi acceptul de a  publica în revista Dacia Magazin – www.dacia.org acest interviu.Vă mulţumim aţi acceptat acest interviu.

T.R. Şi eu vă mulţumesc. Îmi amintesc cu plăcere de fiecare dată de aceste momente deoarece în sufletul meu dacismul este un fenomen peren.

Dacii din Medgidia (12) Zidire de neam mare
Dacii din Medgidia (12) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (13) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (13) Zidire de neam mare
Tiberiu Rusu şi sculptura sa în lemn - Mesagerul dac (14)
Tiberiu Rusu şi sculptura sa în lemn – Mesagerul dac (14)

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Sabin Dumbrava spune:

    Felicitari pentru spectacol, pe mine ma trec fiorii doar privind la fotografii. Pe cand o reluare cu mijloacele de astazi? Sunt sigur ca bani s-ar gasi chiar daca e criza. Sau va e teama ca generatiile tinere n-au sa raspunda la chemare? Exista festivalul cetatilor dacice, insa un spectacol regizat la care sa participe 100 de daci( eu cred ca pot fi mult mai multi ). Si-or face costumele dupa un tipar ales de domniile voastre si vor veni din toate colturile tarii sunt sigur de asta. Sau poate tocmai asta e problema?…. se vor speria romanii c-au inviat dacii ???))))

    Apreciază

    1. Mulțumesc pentru aprecieri cu toate că rolul meu nu a fost decât să reînvii un eveniment uitat în timp. Ideea a fost să fac un reportaj despre acest spectacol extraordinar și să scanez acele fptografii îngălbenite de ani pe care le-am descoperit în colecția particulară a domnului Tiberiu Rusu. Nu cred că mai sunt șanse să mai vedem așaceva curând… latura pecuniară este una destul de dureroasă pentru toți românii în momentul de față. Mai mult, se încearcă tot mai mult soluții pentru uitarea istoriei neamului, pentru alterarea memoriei strămoșilor, iar în locul acesteia s-a interpus în decursul timpului o istorie fabricată pe genunchi de către facțiuni care se simt deranjate de un neam colosal. Vă mai aștept pe acest blog și la celelalte două părți ale interviului și nu numai…
      Vă doresc o zi minunată!

      Apreciază

  2. Daniela spune:

    Cred ca tinerii ar fi incantati sa participe si sa priveasca acest spectacol. Nu trebuie sa-i lasam sa uite istoria si cred ca s-ar implica intr-o activitate constructiva spiritului lor. Chiar si fara recompense materiale. Medgidia este un oras in care tinerii se plictisesc si cred ca ar saluta o asemenea initiativa.

    Apreciază

    1. Daniela
      Ai perfectă dreptate, referitor la faptul că tinerii nu trebuie să uite istoria. În ultima vreme sunt ajutați deliberat să uite istoria neamului nostru și li se oferă surogate lipsite de valoare copiate de la neamuri fără istorie. Asta este, crunta realitate!

      Apreciază

  3. panasiu elena spune:

    eu nu am înțeles nimica

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.