Prima scriere din istoria omenirii la Tărtăria (Săliştea)


Prima scriere din istoria omenirii la Tărtăria
Cosmin Ştefănescu

Articol publicat în revista „Metamorfoze” în nr: 86- februarie 2008

Monumentul de la Tărtăria dezvelit în anul 2003
Monumentul de la Tărtăria dezvelit în anul 2003

În localitatea Tărtăria, într-un loc de o neasemuită frumuseţe din judeţul Alba, cercetătorul clujean Nicolae Vlasa face în anul 1961 o descoperire epocală. Făcând săpături in situ scoate la lumina zilei după mii de ani de uitare, un important complex de cult. Obiectele scoase de către arheolog atestă o continuitate de locuire pe aceste meleaguri, între anii 4500 – 200 î.e.n., în unele cazuri chiar mai târziu. Acestea au fost datate prin metode moderne de investigaţie. Printre obiectele găsite , cele mai importante ca informaţie transmisă peste timp sunt trei tăbliţe de lut ars. Două din aceste plăci sunt acoperite cu semne cu caracter pictografic şi sunt datate prin metoda carbonului radioactiv la aproximativ două milenii anterioare tăbliţelor asemănătoare cu scriere cuneiformă, descoperite la Djemer Nasr, Kis şi Uruk din Sumer, datate 3300 î.H..
Din sit arheologul N. Vlassa a scos schelete umane sfărâmate, iar dintr-o groapă cu obiecte presupuse de tipul culturii Turdaş – Vincea au fost scoase la suprafaţă 26 de figurine de teracotă, trei de alabastru plus plăcuţele de lut ars mai sus amintite.
Se presupune că mormântul în care s-au descoperit cele trei tăbliţe ar fi fost al unui sacerdot. Scrierea de pe acestea atestă fără tăgadă prima scriere din istoria omenirii. Caracterele de pe tăbliţe se aseamănă într-o oarecare măsură cu însemnele de pe tăbliţele sumeriene. De aceea s-a vehiculat la un moment dat că şi acestea ar fi tot din Sumer şi că un negustor le-ar fi pierdut fiind în trecere prin această zonă. Unii au încercat să arunce cu noroi în arheolog spunând că acesta a venit cu aceste tăbliţe în geantă şi le-a plantat in situ.
Unul dintre mulţii istorici care au studiat tăbliţele de la Tărtăria a fost domnul Paul Lazăr Tonciulescu; acesta chiar a reuşit să le şi descifreze. Despre conţinutul tăbliţei rotunde el scrie: „ Pe tăbliţa rotundă sunt scrise următoarele: 4. NUN. KA. ŞA. UGULA. PI. IDIM. KARA. I, în traducere (De către cele ) patru conducătoare, pentru chipul zeului Şaue, cel mai în vârstă (conducătorul – patriarhul – sacerdotul – preotul suprem),(în virtutea) adâncei înţelepciuni, a fost ars unul.” „ Tăbliţa tărtăriană conţine informaţii scurte asupra ritualului uciderii şi arderii unui sacerdot care şi-a săvârşit slujba într-un anumit termen al conducerii sale.” (Paul Lazăr Tonciulescu – „ De la Tărtăria la Ţara Luanei”, pag. 9-15)
Între anii 1962 – 1965 o mulţime impresionantă de arheologi din toată lumea a studiat tăbliţele şi le-a datat prin metoda carbonului radioactiv, iar rezultatele studiilor lor au apărut în lucrări de prestigiu din toată lumea, ceea ce ne onorează. Iată ce spun câţiva dintre aceştia despre tăbliţele de la Tărtăria:
Marija GIMBUTAS – „…cea mai veche cultură europeană creată de o populaţie pre-indo-europeană…” – Los Angeles : Institute of Archaeology, University of California
R. SCHILLER – „ Pe tăbliţele de la Tărtăria, scrisul apare cu mult înainte de Sumer.” – Reader’s Digest, 7/1975
Acad. Vladimir I. GEORGIEV – „Tăbliţele de la Tărtăria sunt mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene.” – Sofia
V.TITOV (arheolog rus) – „La Tărtăria…s-a ivit cea mai veche (până azi) scriere a omenirii.”
Profesorul Marco Merlini de la Roma afirma ca: „spiritualitatea danubiană este una dintre mamele culturii europene”.

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Alina spune:

    Din pacate mult prea putina lume stie despre aceste tablite, mult prea putina lume le studiaza cu adevarat, iar noi, ca popor, nu avem taria si coloana vertebrala de a le impune lumii si de a ni le asuma, preferam sa aruncam cu noroi, cum spuneai, in arheolog si in cercetatorii ulteriori….iar in tot timpul asta situl unde au fost descoperite este arat…
    Mi-a placut si articolul despre tablitele de la Sinaia, ambele sunt foarte bine documentate.

    Apreciază

  2. Bună Alina! Mulţumesc mult pentru cuvintele sincere. Referitor la aspectul asumării istoriei reale… că bănuiesc că despre asta este vorba… lucrurile sunt destul de complicate din moment ce despre aceste plăcuţe, care atestă prima scrire din lume la şcoală nu se pomeneşte nimic. Toată planeta a vuit despre această descoperire numai „istoricii” noştri le consideră falsuri. Eu cred că este rea-voinţă sau există alte interese de altă natură ori facţiuni interesate să nu ne cunoaştem istoria adevărată… facţiuni cărora aceşti „istorici” sunt aserviţi. Păcat!
    Eu sper că lucrurile se vor schimba iar adevăraţii istorici iubitori de neam şi de ţară se vor ridica şi vor clarifica toate aceste nedreptăţi. Doamne ajută!

    Apreciază

  3. Adrian spune:

    Este foarte curios sa nu fie dezvaluita aceasta descoperire de o inportanta capitala pe timpul lui Che, care cauta sa se afirmeze pe plan Mondial.Parerea mea este ca Romania are nevoie de o comisie Internationala
    recunoscuta Mondiala sa lucreze inpreuna cu specialisti Romani.Multe mari descoperiri sint nerecunoscute din cauza conjuncturi politice si cea religioasa.Adevarul este shinjuit de cei vicleni slujitori blestemati de fiinte nevinovate aruncate in morminturi comune.

    Apreciază

    1. Adrian
      Numeroși specialiști din lumea întreagă în istoaria Pelasgiei s-au perindat prin țara noastră, au studiat artefactele și le-au datat cu carbon 14, după care au afirmat că acestea sunt autentice. Numai că în România la ora actuală există multe voci ale așa-zișilor istorici, care nu vor să le recunoască autenticitatea din motive doar de ei știute… probabil își îngroașă veniturile cu bani de la dușmanii acestui neam… nu este de mirare, la ora actuală trădătorii de neam și excrocii și-au dat mâna și conduc această țară pe un drum fără întoarcere al decadenței.

      Apreciază

  4. I actually absolutely love yuor web blog and find the bulk of the post’s to get precisely what I am just trying to find. would you deliver wedding guest internet writers to write down written content available for you? My spouse and i won’t intellect posting a post or perhaps elaborating regarding a lot of the subject areas you are submitting related to listed here. All over again, amazing site!

    Apreciază

  5. nicky spune:

    Iata ce cred vecinii nostri dragi din vest..

    Apreciază

    1. Nicky
      De mult prea multă vreme nu îmi mai pasa de ce spun aceștia despre noi ori despre istoria noastră.
      Multumesc pentru vizita respectiv pentru comentariu si te mai astept.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.