Blestem – Sânge balcanic (119) poem


clădeşte-ţi viitorul

eu abia îmi înfirip prezentul

naşte monştri verbali

pentru imagine

şi lume

naşte lumina stinsă

şi viaţa efemeră

mută-te apoi

într-o altă eră

sapă-ţi fundaţia

viitorului aşteptat

vei mai visa un pic

dar te-ai plafonat

creezi iluzii deşarte

priveşti aici

dar ţinteşti departe

nu suntem făcuţi

să privim la fel

nu suntem împreună

defel

de altfel

viaţa continuă

tu rămâi

cu scrutatul

zărilor.

35 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Hopernicus spune:

    Vă invităm alături de noi la http://cititordeproza.ning.com/
    un proiect dedicat prozei și poeziei
    Cu respect și prietenie

    Apreciază

    1. Hopernicus
      Invitația dumneavoastră mă onorează.
      O zi minunată!

      Apreciază

  2. Adrian spune:

    Ma gindesc la Inperatorul Constantin 312 AD cucerind Roma a dictat.Un Inperiu,un dumneZeu,un Inperator care va domina lumea Occidentala pina in ziua de azi exista aceasta josnica dictatura.Constantin spunind in concilul religios ai Bisopului ales,Legea mea este legea lui dumnezeu.Putini religiosi au fost educati sa intaleaga adevarata realitate care a fost dictatura religioasacrunta din secolul patru cind au luat puterea pina in secolul optspezece omorind zeci de milioane de nevinovati.O mie patru sute de ani unde religiosi au distrus totul ce a fost creat de zeci de mii de ani de zile de catre strabunici umanitati.Adevarul trebuie sa iasa la lumina si sa fie intales de toti care doresc sa auda si sa intaleaga ceilalti asteapta sa le vina sfirsitul sil vor fi alesii sa plece sa lese calea celor intelepti si Umani de care umanitatea are nevoie sa se dezvolte.

    Apreciază

    1. Adrian
      Cu toate că la Conciliu Ecumenic de la Niceea (Astăzi Iznic în Turcia) din 325, Constantin cel Mare hotărește împreună cu mama sa Elena și sinodul că secta creștină să treacă în legalitate și să fie credința Imperiului iar creștinii să nu mai fie vânați de soldații romani și de oricine din Imperiu… risc să mă repet, dar nu vreau să mai corectez textul, așadar, cu toate acestea schimbarea de opinie a imperatorului față de creștini pentru a nu mai fi prigoniți, a fost doar de ordin politic iar el – Constantin cel Mare, a murit cu ”sol invictis” pe buze…
      Primul conciliu de la Niceea
      De la Wikipedia, enciclopedia liberă

      Primul conciliu de la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) a fost primul conciliu ecumenic. S-a desfăşurat în anul 325.
      La acest prim conciliu (sinod) ecumenic, convocat de împăratul Constantin cel Mare au participat după unele mărturii 200, după altele 318 episcopi din tot ţinutul creştin, mai puţin de la iudeii creştini şi de la Biserica Mar Thoma. Sinodul a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria. Acesta susţinea că Iisus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu născut din veşnicie, ci doar o creatură a Tatălui care în singurătatea lui l-ar fi creat pe Iisus şi l-ar fi înfiat. Discuţia centrală a acestui sinod se poartă în jurul termenului de „homoousios” (cosubstanţial, de aceeaşi fiinţă). Arius propunea formula „homiousios” (de fiinţă asemănătoare), în sensul că Iisus ar fi primit o fiinţă asemănătoare Tatălui şi nicidecum aceeaşi fiinţă. De asemenea, doctrina ariană susţine că: «a fost o vreme când Fiul nu exista », adică Fiul ar fi fost o creatură superioară, dar totuşi doar o creatură.» Exact acest lucru e lămurit de sinodul I de la Niceea: Iisus Christos este «de o fiinţă» (homoousious) cu Tatăl». Fiul este «născut, iar nu făcut». Primele opt articole ale simbolului niceno-constantinopolitan reprezintă formula dogmatică adoptată de acest sinod. Din punct de vedere ecumenic „Credo”-ul (Crezul) de la Niceea a afirmat în contra ereticilor arianişti pentru prima dată la nivelul întregului Imperiu Roman necesitatea recunoaşterii Sfintei Trinităţi (Dumnezeu, Isus Christos şi Duhul/Spiritul Sfânt) ca piatră de temelie a religiei Imperiului, Orthodoxismul catolic. Arianismul, era potrivnic acestei dogme sfinte şi era adoptat de triburile germanice ce intrau în contact cu civilizaţia romană. El va supravieţui încă multe secole in mijlocul lor, chiar si în perioada aşa ziselor „Regate Germanice”. A fost unul din motivele ce-i determinau pe unii catolici din Roma anilor 500 sa-i denumească pe arianişti „barbari”. Ar mai trebui aci precizat ca abia sub Theodosiu(s)-I în 380 la Tessalonic şi 381 la Constantinopol se va legaliza imperial (ecumenic) Orthodoxia Catolică. Theodosius va da în acest sens, în anul 380, Edictul „De fide catholica” ca semn al sprijinului imperial pentru Orthodoxie (cath.)
      Se consideră că acest conciliu (Niceea) a fost prezidat de către Alexandru, papa Alexandriei. În general este acceptat că au participat 318 episcopi, dar cifrele variază (Socrate Scolasticul, Epifanie de Salamina şi Eusebiu de Cezareea vorbesc de 250; Eustaţiu de Antiohia: 270; Atanasie de Alexandria, în jur de 300; Gelasiu de Cizic, peste 300). Istoricii moderni sunt de părere că cifra de 318 episcopi este amplificată simbolic, probabil în legătură cu numărul bărbaţilor înarmaţi ai lui Abraham din Geneză (14,14).
      Printre participanţi s-au numărat şi Eustaţiu al Antiohiei, Macarie al Ierusalimului, Ossiu de Cordoba, precum şi diaconii Vit şi Vicenţiu, diaconi de la Roma (delegaţii papei Silvestru I), aceştia din urmă fiind şi primii semnatari. Deşi numărul de mai sus este impresionant, numărul celor invitaţi de împăratul Constantin a fost cu mult mai mare, 1800, adică toţi episcopii bisericii creştine din acea vreme. De asemenea, fiecare episcop a avut voie să ia cu sine doi preoţi şi trei diaconi, situaţie în care numărul total al participanţilor a fost semnificativ mai important.”

      Apreciază

  3. Ca de obicei… o poezie de calitate… ma mir doar ca nu ai postat nimic ieri. :))

    Apreciază

    1. Bogdan Epureanu
      Salut, prieten drag!
      Mulțumesc, pentru cuvintele calde, pline de prietenie… îmi pare rău dar am probleme cu laptop-ul… am fost așa de supărat că nici nu am vrut să mai lucrez de pe computer… până repar micile probleme, am să fiu nevoit, totuși să lucrez pe PC.
      O zi frumoasă!

      Apreciază

      1. Nah… sper sa se rezolve repede…

        Apreciază

        1. Bogdan Epureanu
          Și eu sper același lucru… dar încă se oprește imediat după ce îl pornesc și trebuie să îl duc la un doctor autorizat… altfel nu sunt șanse prea curând…

          Apreciază

  4. Ai două premii pe blogul meu. 🙂

    Apreciază

    1. Adele
      Multumesc frumos! Am sa verific…
      O zi frumoasa!

      Apreciază

  5. Orry spune:

    excelente versurile! Ca de obicei!
    Esti un mare talent, Cosmine!

    Apreciază

    1. Orry
      Multumesc frumos, pentru apreciere!
      Sa o zi plina de frumos!

      Apreciază

  6. coffeeatea spune:

    Are you looking for coffee gifts? We can tell you more about the coffee gifts including coffee machines and coffee pods.

    Apreciază

  7. Cosmin, eşti bine?

    Apreciază

    1. Noapte buna copii
      Buna Adele!
      Nu am patit nimic, numai ca am avut probleme cu laptop-ul si cu calculatorul… calculatorul inca mai lucrez la el ca sa il repar iar laptop-ul este bucati si astept sa imi vina un procesor nou ca pe cel vechi l-am prajit. Promit sa ma reintorc in forta dupa ce rezolv aste problme. Multumesc pentru grija!
      O zi minunata!

      Apreciază

  8. Irina Ioana Popescu spune:

    🙂 nu prea am avut ( iar ) timp sa mai intru pe bloguri…imi place! keep up the good work!

    Apreciază

    1. Irina Ioana Popescu
      Nicio problema! Te astept cand mai ai timp si ma bucur tare mult ca iti place tot ce postez.
      O seara minunata!

      Apreciază

  9. alexdana spune:

    Superb, ca intotdeauna! :)Vezi ca si la mine ai cateva premii si, daca poti sa faci un mic compromis, sa preiei o leapsa la alegere, una care sa se potriveasca stilului tau. Numai bine.

    Apreciază

    1. Alexdana
      Multumesc mult pentru vizita si pentru invitatie. Am sa incerc sa o onorez.
      O zi minunata!

      Apreciază

  10. Realty South spune:

    Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

    Apreciază

    1. Realty South
      Glad you found useful that is posted on the blog and you like that load quickly. I use wordpress platform that are very happy. When you have time and I expect to enjoy good you say you think.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.