Adevărul din dicționare – Sânge balcanic (101) poem


ieşi din crisalida minciunilor

scutură-te de ele

reinventează adevărul pur

sau naşte-l

în principiu este uşor

doar nouă luni te despart

vezi ce va fi

băiat sau fată

sau din amândouă puţin

şi încă pe-atât

să-l înveţi mersul de-a buşilea

mersul pe picioare

mersul pe bicicletă

şi apoi să-l înveţi

extragă din dicţionare

adevărul pur

şi să nu-l păstreze doar pentru sine

să-l dezvăluie

ca pe un bun nepreţuit lumii întregi.

Sfinxul din Bucegi (iarna din 2009) Foto Comin Stefanescu

35 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Reusita fotografia; chiar imi place perspectiva. 🙂

    Apreciază

    1. @Bogdan Epureanu
      Încerc să țin pasul. Mă bucur mult pentru apreciere deoarece sunt fotograf amator…

      Apreciază

      1. Nu ai zice analizand fotografia asta. 😉

        Apreciază

        1. @Bogdan Epureanu
          Veridic!
          Aici este un amestec… una caldă, alta rece și viceversa…

          Apreciază

  2. Elisa spune:

    Buna dimineata !
    Cosmin Stefanescu,daca vei posta un comentariu, la mine ,atunci nu o sa te mai retina ,la Spam ,de fiecare data cand ma pinguiesti 😀

    Apreciază

    1. @Bună Elisa!
      Am să mă conformez și am să postez ceva pe blogul tău. Cu siguranță voi reuși să îndrept greașeala…
      Numai bine!

      Apreciază

  3. Adrian spune:

    Aveti dreptate si vedem rezultatele din trecut. Dacii au fost un popor viteaz si razboinic sa-si apere teritorile si bogatiile. Dacii neavind scrisul si unitatea teritorială unificata au fost eliminati in timp. Memoria Dacilor a fost transmisa din parinti si famili generatiilor viitoare numai verbal. Este timpul sa ne afirmam si sa cunoastem adevarul Istoriei Dacice si a evolutiei sale ca sa devenim din nou acei viteji si creatori de viitor.

    Apreciază

      1. Desi mi-ar place sa iti dau dreptate sincer sa fiu cred ca exagerezi aici… atunci cand iti pierzi capitala si cele mai importante orase se poate spune ca ai fost cucerit…

        Apreciază

        1. @Bogdan Epureanu
          Istoria este scrisă de cele mai multe ori de învingători… nu știu dacă pot să îi consider pe romani învingători în Dacia, având în vedere că nu au ocupat decât 14% din Dacia. Nu pot să cred că această ocupație care se pare că a durat aproximativ 165 de ani până la retragerea Aureliană a reușit să schimbe limba latina vulgata din Dacia (că doar nu era limbă de circulație internațională și nici de horă)… ar fi curios cum au reușit acest lucru la dacii liberi – 86%… mai mult decât atât, centuriiile care au ocupat o mică parte din Dacia nu cunoșteau latina… cum ar fi putut să ne învețe pe noi și ce anume?!!!… poate vreo limbă din Africa ori Asia…
          Din câte se știe acele războaie din 101 -102e.n. respectiv 106e.n. la Tapae au fost războaie fraticide (se mai întâmplă și acum, din această cauză, sincer să fiu, nici nu mă mir prea tare) iar Traian era jumătate dac, ba chiar a scris despre Dacia – De bello dacico, din care din păcate nu au mai rămas decât câteva cuvinte… ce concluzie trag eu din toate astea?… o mulțime de triburi din vechea Pelasgia au plecat prin procesul numit roiri, prin toată lumea ramanii din actuala Oltenia au migrat până în India (se pot distinge clar asemănări între castele brahmanice și cele dacice – ar ma fi zeul Rama – cred că vine de la ramani), tracii au ajuns până în Corea și alte multe neamuri s-au răspândit prin toată lumea, unii dintre aceștia au fost viitorii romani, care au fost la furat prin toată lumea după care când secătuiseră lumea de resurse și chiar ajunseseră în declin iar Imperiul se zdruncina din temelii și-au amintit de frații lor din Dacia și de aurul acestora, a fost suficientă trădarea lui Bicilis – general dac (cred că de aici vine termenul: bicisnic) pentru ca să se strecoare în dacia și să fure și să jefuiască pe fratele bogat… ar mai fi multe de spus… poate cu altă ocazie!
          Te invit să vezi un film de pe Youtube despre tracii ajunși în Corea.

          O seară luminată!

          Apreciază

          1. Interesant filmuletul, multumesc de link, raman totusi la parerea mea… asa cum spui si tu „istoria este scrisa de invingatori”.

            Apreciază

            1. Bogdan Epureanu
              Îmi pare tare rău de acest lucru…

              Apreciază

  4. adriana spune:

    mai repede mosit…prefer sa-i arat adevarul meu si sa-l ajut sa si-l gaseasca pe-al lui…daca acestea coincid…atunci vom tinde spre adevarul pur, deci spre o lume un pic mai buna…cu siguranta ca acest adevar va fi impartasit…cati il vor auzi?….

    Apreciază

    1. @Adriana
      Este un mod de abordare… apoi să sperăm că îl vor auzi cât mai mulți… aceștia recepționând mesajul, sper din tot sufletul că vor deveni mai buni…
      Să ne ajute Dumnezeu!

      Apreciază

  5. adriana spune:

    si te citez…..Un sfat: caută să înţelegi sensul cuvântului,
    caută să fii ca un puf pe aripa vântului,
    lasă-ţi cuvântul să se scalde în miere,
    lasă-l căci timpul se scurge şi piere.
    —————————————————–
    Tot tu, fii bun, sădeşte-ţi un univers
    Bazat pe medalioane din lacrimi de vers,
    Pe picturi rupestre din o altă eră
    Se născu din vise de poeţi o himeră.

    Apreciază

    1. @Adriana
      Cu toții avem perioade și perioade… sunt vremuri optimiste dar și cele optimiste… sper că m-am făcut înțeles.
      O seară minunată!

      Apreciază

      1. Da.Speranta ca vom deveni toti mai buni, cu timpul… Sa dea Domnul!
        Seara buna!

        Apreciază

        1. @Adriana
          Speranța moare ultima!… este o informație oarecum îmbucurătoare (mie de cele mai multe ori îmi sună cam așa: ultimul stinge lumina și închide ușa). Ce este de fapt Speranța?!!!… păi dacă este să ne luăm după ”Legendele Olimpului”, este o pasăre suferindă cu aripile frânte… singura creatură care a rămas în Cutia Pandorei, când fiind deschisă în clipa declinului umanității, s-au răspândit toate relele în lume… Sărmana pasăre!… nu am cunoștință ca cineva să fi încercat în decursul eonilor să-i oblojească rănile ori… să spere că aceasta își va reveni spectaculos… cu toate acestea noi visăm, sperăm mereu, mereu… iar ea, cu handicapul de la începuturi încearcă să ne deie fiecăruia una sau mai multe doze de speranță…
          Noapte bună!

          Apreciază

          1. adriana spune:

            Deci ea , pasarea, speranta lupta ! de ce n-am face-o si noi?….sau mai simplu:S-o lasam sa moara si noi…sa ne plangem de mila. Asta nu e viata! Mai bine murim si noi cu ea si gata! Asa spun unii ca se rezolva toate problemele…asa vor unii sa se rezolve toate problemele…ei, bine…NU! Cumva trebuie sa ne trezim…candva…O putem lua altfel…speranta e singura protejata de cutie…poate ca si-a revenit spectaculos…
            Toate bune!

            Apreciază

            1. @Adriana
              Se pare că din vremi de mult apuse când suntem în restriște avem nevoie să ne agățăm de ceva, așa că ne legăm și noi de Speranță, ori o folosim pe post de ancoră când este furtună. Când ne este bine nimeni nu își mai amintește de speranță… că ne este bineee…
              Nu trebuie să mai moară nimeni… trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să încercăm să devenim mai buni și astfel toate lucrurile vor lua o altă turnură…

              Apreciază

  6. wordchicken spune:

    and is as you say, but can you,?

    Apreciază

  7. Nah… asta este modul meu de a gandi „winner takes it all”; esti fie invingator si atunci ti se cuvine cununa cu lauri, fie invins si atunci nu mai contezi.

    Dar nah… e doar o parere…

    Apreciază

    1. Bogdan Epureanu
      Sincer să fiu nu mă consider printre învingători, dar sunt un fin observator… dar pe măsură ce cunosc oameni buni care apreciază efortul meu… simt și eu gustul bucuriei de a avea buni sfătuitori și prieteni și doar astfel să fiu și eu un fel de învingător în astă junglă.
      O zi frumoasă!

      Apreciază

  8. yogoshima spune:

    I-mi aduc aminte in copilarie caci aveam discuti pe nivelul nostru de a vedea lucrurie cum sint.In tot timpul iera unul sau mai multi care nu credea ceia ce spun si ridea numai sa ma contrazica si ma simteam prost dispus sa abordez un subiect de discutie. In acele timpuri nu exista internetul si ramificatile sale, nu aveam nimic ca sa-i dovedesc acel adevar.Adevarul adevarat iese la lumina si se inprima in memorile noastre.Avem nevoie numai de luciditate sa asamblam inpreuna acest vast santier istoric care ne apartine si avem obligatia sa stim ceia ce sa intimplat.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.