Labirint apocaliptic – Capitolul (8)


De Cosmin ŞTEFĂNESCU

În lume se întâmplau multe şi, ca de obicei, războaiele erau în top. Tineri în floarea vârstei mureau peste tot în războaiele nimănui,   mass-media vuia şi din toate acestea pierdeau civilii. Stratul de ozon se subţia din ce în ce mai mult. Efectiv nu se întrevedea nimic bun la orizont. În vârful piramidelor fuseseră puşi oameni de paie, biete marionete dirijate din umbră de armată şi de câţiva oameni putred de bogaţi care se plictiseau de moarte şi-şi umpleau timpul liber,  jucându-se de-a Dumnezeu. De când lumea erau aceleaşi jocuri murdare, jocuri politice absurde. Exact cum apreciaseră specialiştii în ecologie cu o sută de ani în urmă, stratul de ozon se subţiase din cauza păturii de gaze poluante, iar razele ultraviolete ale soarelui nu puteau fi reţinute. Din cauza creşterii poluării şi înmulţirii gazelor de seră a fost reţinută prea multă căldură şi pământul a devenit mai cald. Astfel într-un secol temperatura medie globală a crescut cu 60C. Cu toate că nu se mai foloseau hidrocarburi clorinate, fluorinate (freoni),  flacoane cu aerosoli, frigidere, detergenţi şi polistiroli, zestrea de cloridioni formaţi prin descompunerea materiilor poluante continuase alarmant să distrugă stratul de ozon. De aceea nu era nimic anormal să întâlneşti peste tot oameni care dorind să-şi protejeze sănătatea, umblau cu mască.

O altă mare problemă era seceta care pârjolea tot. Estimările inginerilor horticultori erau că peste 80% din toate produsele agricole nu vor mai apuca să ajungă pe rod şi prevedeau că o să fie o foamete mare la nivel mondial. La toate departamentele de stat se făceau statistici şi se evalua dacă tot ce era în buncăre şi silozuri poate acoperi cererea fabricilor de pâine şi a pieţei. Cu toate că fusese anunţat în toată mass-media că temperaturile foarte mari la ora prânzului au făcut mii de victime, erau destui curajoşi care nu se conformau ordinului de restricţie de a nu circula pe străzi când canicula atinge temperaturi cu mult peste 420C. Pe 3 mai 2000, cu aproximativ optzeci de ani în urma se produsese aşa zisa „încălzire globală”, când trei aisberguri s-au desprins de pe ţărmurile Antarcticii marcând încălzirea climei pe Terra. Topirea învelişului Antarcticii începuse cu aceste avertismente colosale trimise de natură a căror suprafaţă totală o egala pe cea a statului american Connecticut.

Ferigi şi copaci Costeşti - Orăştie
Ferigi şi copaci Costeşti - Orăştie

La MEDIA – TECKH era ora nouă p. m. şi unul dintre inginerii proiectanţi ai V.I.C.-ului întârziase mult după închiderea programului. Cu toate că intrarea în sala proiectului – imagine creativă – se făcea doar pe bază de cartelă magnetică şi comandă vocală acesta, cu ajutorul unei înregistrări a lui Schwartz bine făcută şi cu cartela inginerului şef pe care o substituise în decursul aceleiaşi zile, reuşi să intre fără nici o problemă. Ştiind unde sunt amplasate toate camerele holo H.V., luându-şi măsuri din vreme, introduse o dischetă cu înregistrarea aceleiaşi săli. Cader Nickolson se uită la afişajul ceasului şi zâmbind îşi zise că mai sunt exact două ore până paza va observa trucul cu înregistrarea. Îşi scoase camera holo H.V. în miniatură şi înregistră timp de o oră tot ceea ce reprezenta proiectul    virtual – imagine creativă: proiecte, studii, fişiere, discuri cu experimentul subiectului Walter Nietzsche. Puse camera, în aşa fel încât să fie în obiectiv, şi-şi puse ochelarii V.I.C.; după ce, în prealabil, îi conectase la telefonul mobil, rulă apoi programul folosindu-se drept cobai. Se trezi năuc din experiment şi vizibil marcat de o pecete – era pecetea V.I.C.-ului. Lăsă neluate în seamă toate senzațiile şi toate modificările care surveniseră în urma experimentului şi luând camera holo H.V. părăsi în grabă sala. Mai avea doua minute la dispoziţie să iasă din clădirea MEDIA – TECKH, până ca paza să-şi dea seama de ceea ce se întâmplase în ultimele două ore chiar sub ochii lor. Ieşi din sală pe o altă uşă ce ducea într-un hol din care putea ajunge imediat la scara de incendiu şi putea coborî nestingherit. Ieşind din sala experimentului şi neavând cunoştinţă de existenţa senzorilor de căldură; alarma se declanşă imediat şi se pomeni închis ermetic în sala alăturată sălii experimentului. Drept urmare, în câteva momente apărură doi bărbaţi cu arme laser care îl priviră zâmbind pe Cader închis ca într-o cuşcă. Anunţară de urgenţă că nu mai sunt probleme şi că ar fi indicat să vină directorul executiv să-l investigheze pe intrus.

În câteva minute apăru Schwartz vizibil obosit şi iritat, iar şeful pazei îi explică ce se întâmplase după care îl eliberară pe inginerul ce era cât pe ce să dea proiectul peste cap. Şeful pazei îl prinse de braţ pe Cader şi i-l răsuci cu putere la spate, îl ameninţă apoi că orice mişcare greşită va fi urmată de o împuşcătură în tâmplă, şi-l conduse ca pe un mieluşel în biroul directorului. Schwartz îşi aprinse un trabuc şi îi primi glacial pe reprezentanţii legii şi pe Cader Nicholson. Îi spuse şefului pazei să-l percheziţioneze şi să posteze doi paznici în faţa uşii biroului, după care îl concedie printr-o mişcare mecanica a mâinii.

– Domnul inginer Cader Nicholson!… ce plăcere să vă văd… poate îmi veţi spune şi mie ce căutaţi la aceasta oră în sala proiectului ?

– Ştiţi, eu …

Camera holo – H.V. fusese aşezată de şeful pazei pe biroul lui Schwartz, acesta o ridică într-o scârbă nedisimulată şi privindu-l pe inginer zise:

– Domnule, înţeleg că voiai să continui munca de cercetare acasă, ba chiar ai încercat să iei proiectul imagine creativă la pachet, nu-i aşa ?

– Nu ! îngăimă Cader încă stresat din cauza faptului că fusese prins în plasă, cât şi a experimentului al cărui cobai fusese.

– Ştii că e suficientă doar această probă pentru a face ani grei de puşcărie !?… Bănuiești cam ce viață te așteaptă de aici în colo?

– E, e, e,… adevărat domnule director.

Schwartz extrase din camera holo – H.V. disketa, o introduse în fanta unui dispozitiv de redare şi urmări cu stupoare înregistrarea. Apăsă apoi un buton şi-l chemă prin interfon pe căpitan – şeful pazei. Acesta veni trăgându-şi sufletul.

– Kemal, ia creatura asta din faţa ochilor mei. Vă rog să-l supravegheaţi atent. Ar fi indicat să-i puneţi şi cătuşe, este destul de periculos, după ce termini revino în biroul meu.

– Am înţeles, domnule! – zise Kemal, după care-l luă pe prizonier şi-l duse într-o altă sală.

Între timp Schwartz îi telefonă  inginerului şef spunându-i să anunţe toţi şefii de departamente pentru a se prezenta de urgenţă la MEDIA – TECKH.

Kemal reveni rapid, iar Schwartz îi făcu o primire plină de bunăvoinţă după care îl invită să ia loc pe un fotoliu şi îl servi cu un trabuc. Îi spuse că a salvat firma de războaie interne şi de un fiasco total, şi îi aprecie munca fără rezerve.

– Domnule director, mă măguliţi, mi-am făcut doar datoria !

– Căpitane, eşti modest, apreciez aceasta şi-am să le spun superiorilor tăi că-mi eşti de un real folos aici împreună cu echipa ta, şi-am să le propun să te avanseze sau măcar să-ţi mărească salariul.

– Vă mulţumesc foarte mult, domnule ! …

-Să nu uit, am să te rog să-l interoghezi pe Cader Nicholson şi să-mi faci un raport amănunţit cu tot ce va declara; ai grijă că este foarte inteligent. Îmi pare rău de el. Dar,ce vrei, răul trebuie extirpat de la rădăcină.

Între timp apăruse inginerul şef împreună cu şefii de departamente care intrară tensionaţi în biroul lui Schwartz. Acesta îi primi rece şi putură observa cu uşurinţă că este, parcă, îmbătrânit prematur.

– Domnilor, căpitanul Kemal ,aici, de faţă, vă poate confirma că a prins în flagrant un sabotor al proiectului imagine creativă. Acesta este colegul dumneavoastră, Cader Nicholson care a pătruns prin efracţie în sala proiectului şi a înregistrat cu mini camera holo – H.V. absolut totul despre proiect, după care…dar ce-mi bat atâta gura trebuie să vedeţi înregistrarea. Zicând acestea, apăsă o tastă şi apăru o imagine holografică inconsistentă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.