Zidire de neam mare (3) – Dacii de la Medgidia


Interviu realizat de Cosmin Ştefănescu domnului Tiberiu Rusu şi consemnat de Const. MIU în revista Metamofoze

C.Şt. Spuneaţi, într-o discuţie preliminară, că aţi ajuns cu acest spectacol la Târgovişte. Vă rugăm, să detaliaţi acest episod.

T.R. Toate producţiile artistice ale Teatrului Popular mergeau în centrul teatrului cultural istoric şi aveau ca punct de reper această localitate cu rezonanţe istorice (Târgovişte a fost prima Capitală a Ţării Româneşti). Acolo se desfăşura în fiecare an Festivalul Teatrului Istoric care s-a stins imediat după Revoluţie. Fiecare dintre formaţiile artistice din ţară mergea acolo. Noi am avut ideea de a ţine spectacolul integral în aer liber. În momentul când am spus organizatorilor că suntem o sută de oameni şi că vom ţine spectacolul în aer liber, aceştia nu au pus problema cazării, ci a locaţiei desfăşurării spectacolului. Am precizat că vrem ca spectacolul să se desfăşoare pe ruinele vechii cetăţi de scaun. Organizatorii au fost încântaţi de ideea noastră, iar comunitatea a avut prilejul şi a rămas înmărmurită, văzând o sută de geto-daci mărşăluind pe străzile oraşului. Într-o seară splendidă am realizat un spectacol de mare succes – să vezi ruinele de la Târgovişte însufleţite de o ceată o sută de daci! Şi acum, când rememorez acele imagini, mă trec fiorii… La repetiţiile din timpul zilei, a asistat şi o echipă a Televiziunii Române care a dorit să filmeze acest spectacol ce a avut loc seara.

DACII DIN MEDGIDIA 1980 (10) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (10) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (11) - Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (11) - Zidire de neam mare

C.Şt. Aţi anticipat întrebarea care urmează şi anume ce ecou a avut în mass-media acest spectacol, la vremea respectivă?

T.R. La acea vreme mijloacele de imortalizare erau limitate şi trebuie precizat că în acea epocă era doar T.V.R. neexistând studiouri regionale sau locale. Fiind un spectacol de referinţă, televiziunea venea şi lua imagini pe care le îngloba în program.

C.Şt. Precizăm că acest interviu va fi publicat pe blogul revistei METAMORFOZE – http://metamorfoze.wordpress.com ; precum şi pe blogul meu personal – https://cosminstefanescu.wordpress.com ; iar dacă vom putea încercăm să luăm legătura cu domnul Napoleon Săvescu, Preşedintele Asociaţiei Dacia Revival cu sediul la New York spre a primi acceptul de a  publica în revista Dacia Magazin – www.dacia.org acest interviu.Vă mulţumim că aţi acceptat acest interviu.

T.R. Şi eu vă mulţumesc. Îmi amintesc cu plăcere de fiecare dată de aceste momente deoarece în sufletul meu dacismul este un fenomen peren.

Dacii din Medgidia (12) Zidire de neam mare
Dacii din Medgidia (12) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (13) Zidire de neam mare
DACII DIN MEDGIDIA 1980 (13) Zidire de neam mare
Tiberiu Rusu şi sculptura sa în lemn - Mesagerul dac (14)
Tiberiu Rusu şi sculptura sa în lemn - Mesagerul dac (14)

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.