Călătorie prin ţara dacilor


Călătorie prin ţara dacilor
Cosmin Ştefănescu
Articol publicat în revista: Metamorfoze în nr. 89-aprilie 2008

Steagul dacic din Orăştie - monument ridicat de societatea Dacia Revival
Steagul dacic din Orăştie - monument ridicat de societatea Dacia Revival

Mesajele înaintaşilor noştri dăinuie de mii de ani şi le întâlnim la tot pasul în Carpaţii Româneşti, dar cele mai valoroase vestigii le descoperim în împrejurimile Muntelui Şureanu – satul Grădiştea Muncelului judeţul Hunedoara. Începând de la Sălişte (Fostă Cioara – comună situată între oraşele Alba Iulia şi Orştie) – unde s-au descoperit tăbliţele de la Tărtăria, care atestă prima scriere din istoria omenirii (5500 a. Chr.) şi mergând prin această zonă pitorescă rămânem plăcut surprinşi de simplitatea şi ospitalitatea oamenilor şi de cultul lor pentru strămoşii daci. Mai mult, Societatea Dacia Revival condusă de Napoleon Săvescu a reuşit în ultimii ani să ridice monumente care atestă incontestabila valoare a neamului dac începând cu cel de la Tărtăria şi continuând cu cele de la Orăştie şi Deva.
Cei îndrăgostiţi de istoria acestui neam şi care doresc să străbată această regiune vor descoperi o adevărată odisee a miracolului formării poporului român. Locurile sunt împânzite cu reţele de cetăţi dacice de o valoare inestimabilă din care s-au extras în decursul timpului tezaure care atestă cunoştinţele meşterilor aurari, argintari, olari etc. O mare parte dintre acestea se află expuse la muzeele de istorie şi arheologie din Cluj – Napoca, Orăştie, Deva sau Bucureşti.
Cu toate că în locurile menţionate abundă istoria, respectul unor cetăţeni certaţi cu legea dar prieteni cu oameni sus-puşi, faţă de aceste relicve este aproape inexistent. Astfel în aceste vremuri cînd nu sunt legi clare referitoare la siturile istorice există o înfloritoare reţea din lumea interlopă care se ocupă cu braconajul arheologic şi care are filiere în toată lumea. În decursul anilor, prin bizareria întâmplării, din aceste locuri au dispărut o mulţime de artefacte, luând drumul pribegiei pe întregul mapamond.
Am bătut cu piciorul toate cetăţile din zonă şi am fost fericit să descopăr că dacii erau nişte constructori şi arhitecţi desăvârşiţi. Pe Muntele Grădiştea Muncelului tronează la aproximativ 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial, complexul de sanctuare dacice Sarmizegetusa Regia. Această cetate stă ascunsă între copaci seculari, învăluită de o linişte nefirească.

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Adrian spune:

    Cultivarea este mare lucru pentru cei care fug zi de zi sa-si cistige pinea pe un salariu de mizerie.
    Societatea Romaneasca este creata dintr-o multime adunata cu forta din toata lumea barbara.
    Cei cultivati au fost ucisi de catre religiosi si regii Germani care au condus cu forta Romania.
    Comunisti au luat puterea prin spaime si omoruri a celor cultivati care se opuneau mirlanilor conducatori.
    Cultivati sint acum in Romania copii celor care au jefuit si spinzurat zeci de ani pe timpurile comuniste .Mai sint si excepti oameni intelepti si curati la suflet dar o minoritate care sint fara servici bune si la picioarele fostilor comunisti care au luat puterea.Sistemul Roman este barbar si va dura multe generati sa se shimbe datorita integratiei in noul sistem European. Romanul va schimba pielea de lup si va spera sa-i ramina naravul.

    Apreciază

    1. @Adrian
      Trăim vremuri grele!… România și-a schimbat fața de nenumărate ori ca urmare a meschinăriilor politicienilor, dar sângele geto-dac încă mai este prezent în venele noastre. Într-o bună zi sper că ne vom trezi din nebunia cu care ne sufocă președinții corupți și clica lor de politicieni excroci…

      Apreciază

  2. yogoshima spune:

    Ai dreptate si sper sa ne auda spirtul Dac care este si va ramine in singele nostru cu toate aceste tragedi milenare.

    Apreciază

  3. It’s an amazing post for all the web people; they will get benefit from it I am sure.

    Apreciază

  4. Thanks bro, you can get… if you looking for.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.