Măşti tradiţionale româneşti


Măşti tradiţionale româneşti

19 Septembrie 2009
19 Septembrie 2009

Tradiţiile nu au murit. Mai sunt locuri în ţară unde se păstrează de mii de ani portul popular şi obiceiurile. Acestea sunt zestrea noastră din vechime, zestrea străveche pe care străbunii au păstrat-o cu sfinţenie şi ne-au dăruit-o. Cu toate acestea, noi am uitat de tot ce ne reprezintă neamul şi am împrumutat curente de peste tot, din toată lumea. Nu ne mai mândrim cu faptul că suntem români. Nu este cool. Suntem prea ocupaţi să mai vedem valorile noastre străbune, păstrate cu sfinţenie şi aduse din negura vremurilor. Acum sunt în vogă: manelele, telenovelele, emisiunile interactive pentru bolnavi psihici şi alte mari nimicuri împrumutate de la neamuri fără istorie şi fără respect pentru folclorul altora. Nu sunt ei cei vinovaţi. Noi purtăm toată vina pentru acest curent adus din valea de nicăieri şi promovat ca şi cum ar fi exemplu demn de urmat. Între timp ne-am uitat tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. Mai nou nu mai promovăm nici cultura romănească ori arta cu care Dumnezeu ne-a înzestrat, ci scoatem în lume doar gunoiul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aceşti „mari iubitori de neam, cultură si istorie” sunt aşa-zişii „români de naţionalitate îndoielnică” sau mai bine i-aş numi băieţi de băieţi”. Ar fi greşit din partea mea să nu îi nominalizez: Patapievici, Cărtărescu şi Liiceanu, laureaţi ai premiului „Poneiul în stare erectă, pictat roz şi cu svastică”pe care l-au promovat la New York. Acum voi semnala care au fost reacţiile din presa românească la vremea respectivă: Ziarul “Ziua” a publicat un articol intitulat “Scandalul lucrărilor cu tentă nazistă de la ICR New York: Institutul invocă libertatea de exprimare, iar Poliţia americană descinde în galerie”, iar “Evenimentul zilei” îl invocă în materialul “Scandal românesc cu Securişti, svastică şi sex, la Berlin şi New York”. Dacă autorul articolului din “Ziua” afirmă că “scandalul în care numele României a fost târât de către nepăsarea conducerii ICRNY, care a dat mână liberă tinerilor artişti ce semnează cu pseudonimele: Nuclear Fairy, Irlo şi Omar, pare să capete dimensiuni din ce în ce mai alarmante faţă de imaginea României în SUA”, postul de televiziune Antena 3 a dedicat o ediţie a emisiunii “La ordinea zilei”. Păcat! Mare păcat! Avem atâtea valori şi o mulţime de oameni valoroşi pe care îi ascundem în conul de umbră. Cu toate astea noi ne fălim cu gunoaiele din mintea unor oportunişti ajunşi în poziţii cheie care nu fac altceva decât să ne mânjească imaginea oriunde în lume. Ar fi nimerit să ne întoarcem la valorile noastre străbune şi să respectăm ce este românesc, nu să permitem unor bolnavi de rea voinţă, servitori ai unor interese doar de ei ştiute să ne terfelească imaginea în lume. Eu sper că într-o bună zi vom putea să ne trezim fără aceşti aşa-zişi intelectuali.
Doamne ajută!

20 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. gratiela spune:

    Cu tot respectul,dar puteai posta mai multe masti din mai multe regiuni ca aveai din Romania de unde alege,si cu explicatiile de rigoare specifice zonei,era mult mai interesant si cu ocazia asta aratai romanului ce tara frumosa si bogata avem si nu stim sa o pretuim

    Apreciază

  2. Aşa am vrut să fac. Ar trebui să colind mai mult ca să pot face aşaceva… problema cu care mă confrunt nu este lipsa voinţei ci doar nişte carenţe financiare. Poate pe viitor voi reuşi să adun măşti din toate zonele în care se mai păstrează acest obicei magnific.

    Apreciază

  3. Dana spune:

    Buhuhu! Cam „speriecioasa” aceasta pagina blogariceasca! Articolul in schimb, este taios, dar reflecta o realitate.

    Apreciază

  4. gratiela spune:

    DAAAAAAAAAA AI DREPTATE CRIZA TAICA CRIZA,DAR E POSIBIL CAND SE TERMINA CRIZA SA NU MAI AI CE FOTOGRAFIA SA NU MAI FIE TRADITIE.TE-AI GANDIT?

    Apreciază

  5. frumoase mastile, adica bine executate, pot induce o stare patologica de frica lejer noaptea :D:D:D

    Apreciază

    1. Mă bucură tare mult faptul că apreciezi măștile noastre tradiționale. Referitor la faptul că acestea pot induce lejer o stare patologică de frică… sincer mă îndoiesc de acest lucru deoarece ele reprezintă chintesența neamului nostru traco-geto-dac, de ce pun astfel problema?… pentru că măștile tradiționale s-au păstrat în decursul eonilor și sunt precreștine… sunt parte integrantă din geneza neamului nostru. Firește că am să iau spusele tale ca o glumă cu tâlc… îți doresc o zi bună și pană ușoară!

      Apreciază

  6. Mihaela Pimbert spune:

    Te felicit pentru talent si convingeri. Eu deasemeni am produs „másti” pictate.

    Apreciază

    1. Mihaela Pimbert
      Mulțumesc mult pentru cuvintele calde pline de aprecieri și te mai aștept când ai timp și bună plăcere.
      O seară plină de visări poetice!

      Apreciază

  7. Mihaela Pimbert spune:

    Te felicit pentru talent si convingeri. Eu deasemeni am produs “másti” pictate.

    Apreciază

    1. Mihaela Pimbert
      Mi-ar plăcea nespus de mult să văd / fotografiez lucrările tale.
      Noapte bună!

      Apreciază

      1. Mihaela Bogorin Pimbert spune:

        Buná seara Cosmin! Revin din întîmplare pe sit-ul táu. As dori sá înteleg mai bine din ce sursá se trag mástile mele pictate. Má poti ajuta?

        Apreciază

        1. Bună dimineața, Mihaela!
          Referitor la fotografiile postate pe site pot să îți spun că le-am făcut cu ani în urmă când am fost la Predeal… într-un magazin de suveniruri erau expuse spre vânzare lucrările pe care le-am postat. Doresc să cred că nu am făcut un defavor creatorului ori creatoarei acestor lucrări… consider că nu am făcut decât să promovez munca unor artiști talentați. Dacă ești creatorul acestor lucrări te rog să îmi răspunzi la acest comentariu iar eu am să adaug fiecărei lucrări numele tău. Nu doresc să mă împăunez cu munca nimănui, eu nu am făcut altceva decât că am fotografiat niște lucrări formidabile. Dacă ai să te mai plimbi pe site-ul acesta o să descoperi că de fapt munca mea este scrisul iar fotografia este o pasiune. Aștept răspunsul tău.
          Mulțumesc anticipat!

          Apreciază

  8. Micu Sabin spune:

    buna cu foarte mare parere de rau din pacate sa reusit cu mult succes sa se distruga tot in aceasta tara chiar si pe unde se mai tin anumite obiceiuri si acestea sunt facute la viteza cu mai putina placere totul se rezuma doar la bani ???????!!!!!!!!!!!!pacat hotii au cistigat au fost si sunt mai tari si mult mai perseverenti decit noi MARE PACAT

    Apreciază

    1. Micu Sabin
      Cu regret trebuie să îți spun că ai dreptate… eu sper că lumea se va schimba în bine.
      O zi minunată!

      Apreciază

  9. Micu Sabin spune:

    Prietene, imi permit sa te contrazic, ai o viziune foarte larga in privinta saracei ROMANII, dar nu ne mai revenim in veci crede-ma, nu se vrea… absolut nimeni nu face absolut nimic in acest sens si hai sa fim realisti nici noi… si noi daca am mai gasi cite ceva de furat o vom face fara nici un fel de remuscare te rog sa ma crezi pe considerentul ca ALTII AU FURAT O TARA SI NOI NU OM FI IN STARE SA FURAM ACEL CEVA ????? care e infim in comparatie cu restul asa ca prietene sa nu ne mai ascundem dupa deget asa ca trebue sa-i dam dreptate GRATIELEI, sincer, gindeste limpede iar la noi sa se fi rezolvat ceva pina acum se putea daca eram ca tiganii sau machidonii astia frate nu se lasa, sunt uniti cu adevarat chiar si comunitatea turca sa ma contrazici daca gresesc toate cele bune sa auzim numai de bine.

    Apreciază

    1. Micu Sabin
      Știu că țara noastră este plină de hoți, dar sunt și mai sigur că eu dacă aș fi într- poziție cheie nu aș proceda ca aceștia… cu siguranță că nici nu aș rezista prea mult… aș deranja…

      Apreciază

  10. CATERINA spune:

    Stimate Cosmin,
    Nu sunt o femeie scolita si nici intr-atat de citita cum as fi dorit, dar inca mai sper ca voi avea mai mult timp liber. Din pacate in viata nu facem numai ce vrem si nici nu mai traim cum vrem. Ai dreptate, am ramas foarte putin romani, iar mandrii de a fi roman si mai putini…
    Am ajuns aici cautant masti romanesti, am facut o pasiune ptr ele, am cateva dar mi-as dori mai multe dar nu gasesc nici un artizan…. Ma poti ajuta??
    Iti doresc un Craciun fericit si continua…

    Apreciază

    1. Caterina
      Ma bucur mult de comentariul tau si pentru ca ai poposit pe paginile postate de mine. Referitor la mastile romanesti care sunt postate, nu pot sa iti spun decat ca am facut fotografiile acum un an la Busteni intr-un magazin de suveniruri… nu cunosc personal niciun artizan din aceasta sfera, mai mult!… de cateva luni sunt plecat cu seviciul in Perryton, Texas si imi este destul de greu sa caut de aici ceva informatii folositoare. Am sa imi contactez cativa prieteni din tara si am sa ii rog sa se intereseze… in cazul in care aflu mai multe, te voi contacta pe adresa de mail cu care te-ai inscris cand ai trimis comentariul.
      Multumesc asemenea pentru urari si pentru toate cuvintele pline de caldura din care rezida dragostea de pamant romanesc si de datini stramosesti.
      Iti doresc o zi minunata si te mai astept pe blog si la alte sectiuni… poezie, proza, roman S.F. etc.

      Apreciază

  11. Îmi place atît perspectiva tăioasă a articolului, cît şi măştile. Personal, iubesc măştile create de mîna omului, fie ele romîneşti, africane sau indiene. În ceea ce îi priveşte pe „intelectualii” noştri, preferabil să încercaţi să puneţi un zid între intelectualul – partea profesională şi intelectualul – partea personală. Nu spun că nu este adevărată afirmaţia Dvs. în legătură cu ei, însă, pe viitor, tot pe Dvs. vă va ajuta acest lucru. O seară frumoasă!

    Apreciază

    1. @Vasiliu Roxana
      Am încercat să spun lucrurilor pe nume. Nu pot să îi las pe acești netrebnici să ne târască numele în mocirlă. Neamul nostru are mii de ani încărcați de istorie, avem obiceiuri extraordinare și o țară superbă dar noi ne pierdem pe zi ce trece… Spun ne pierdem, pentru că am permis unor nevolnici să ne distrugă tineretul, din rațiuni doar de ei știute ori fiind dictate de alte foruri ori facțiuni din afara țării noastre. Pe viitor am să fiu mai atent…
      Mulțumesc frumos, pentru vizită și comentariu!
      O seară minunată!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.